31 July 2016

Ebéd a kertből

A mama nyáron a kertből főzött. Reggelente nagy zománcozott tálakkal a kezünkben végigjártuk az ágyásokat, és összeszedtük, ami éppen kellett: sárgarépát, fehérrépát, hagymát, borsót, zöldbabot, karalábét. Két karomban tartva boldogan cipeltem be a szép nagyra nőtt tököket, máskor meg izgatottan lestem, mennyi kis krumplit találunk a földből kiforgatott krumplibokor alatt.
Van valami különös, szívet melengető érzés abban, ha frissen szedett zöldségekből főzünk.
A mi kertünk nagyon kavicsos, nagyon meszes talaját nem sok növény szereti, de a paradicsom jól érzi magát, változó sikerrel boldogul a cukkini is, van petrezselyem, és tavasszal tudunk enni pár szál újhagymát is, amíg a kukacokkal vívott versenyt végleg el nem veszítjük.
A kertben szedett cukkini és paradicsom a főszereplője ennek az összedobott ebédnek is.
A cukkiniket felkarikáztam, a paradicsomokat méretük szerint félbe, negyedbe vágtam. Egy sütőpapírral bélelt nagy tepsin elrendezgettem őket a hűtőben talált maradék brokkolival és zellerszárral együtt. Megsóztam, borsoztam az egészet és összekevertem. Ezután kezdtem elölről az elrendezgetést. :-) Végül tettem még rájuk néhány karika citromot és 210 fokra betoltam őket a sütőbe. Amíg a zöldségek pirultak, egy serpenyőben szalonnát sütöttem, majd a zsírján átsütöttem egy adag koktélrákot is. (A fagyasztóban volt egy zacskóval, aminek lassan már lejárt volna az ideje. Tulajdonképpen úgy indultam neki a főzésnek, hogy vele kezdjek valamit, de bátran ki  lehet hagyni.) Ezután már csak annyi dolgom maradt, hogy egy nagy tálban összefordassam a sült zöldségeket, a szalonnát, a koktélrákot, és már lehetett is enni.




No comments:

Post a Comment